De CEO van het telegram zegt Globale Weerstand tegen Technologieverboden is ,,enkel aan de slag“.

Het besluit van Rusland om zijn tweejarige Telegramverbod op te heffen gaat het begin van een bredere beweging markeren om privacy-gerichte apps zoals Telegram te beschermen, zegt de CEO van het bedrijf.

Pavel Durov, oprichter en CEO van Telegram, gaf vorige week een verklaring uit in reactie op de Russische autoriteiten die het verbod op de messaging app in het land officieel beëindigen.

De vooruitgang van Telegram in Rusland om andere landen te helpen

In een telegrampost van 21 juni zei Durov dat het bedrijf niet op zijn lauweren zal rusten en dat het van plan is meer inspanningen te leveren om telegrammen in andere landen zoals China en Iran te ondersteunen. Volgens Durov is het Telegramteam al begonnen met het werken aan anticensuurmiddelen in sommige landen die de toepassing hebben verboden:

„We hebben besloten om onze anti-censuur middelen te richten op andere plaatsen waar Telegram nog steeds verboden is door de overheid – plaatsen als Iran en China. We vragen de admins van de voormalige proxyservers voor Russische gebruikers om hun inspanningen op deze landen te richten“.

„Om het eenvoudig te zeggen, het verbod werkte niet.“

De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor begon in april 2018 met het blokkeren van Telegram in het land. De app bleef echter toegankelijk voor gebruikers in Rusland omdat het Telegramteam zich actief tegen het verbod verzette door middel van roterende proxyservers en het gebruik van andere anticensureerhulpmiddelen.

„Eenvoudig gezegd werkte het verbod niet“, aldus de CEO van Telegram, die benadrukte dat het aantal gebruikers van Telegram in Rusland sinds 2018 zelfs is verdubbeld.

De inspanningen van Telegram om de app in Rusland intact te houden, hebben de oprichting van een gedecentraliseerde beweging, de „Digitale Weerstand“, gemarkeerd. Het is dankzij het Digitale Verzet dat het Telegram na mei 2018 grotendeels toegankelijk is gebleven in Rusland, aldus Durov:

„De Digitale Verzetsbeweging eindigt niet met het staakt-het-vuren van vorige week in Rusland. Het is nog maar net begonnen – en het gaat de hele wereld over.“

China verbood Telegram in 2015…

De digitale verzetsplannen van Durov in landen als China en Iran kunnen een grotere uitdaging vormen dan die in Rusland. China, een van de meest gecensureerde landen ter wereld, heeft in 2015 een verbod ingesteld op het gebruik van telegrammen op zijn grondgebied als onderdeel van het „great firewall“-beleid van het land. De Telegram-app is naar verluidt nog steeds toegankelijk in China via VPN-tools.

Iran, dat ook sterk gecensureerd is, verbood de boodschapper in mei 2018 te midden van landelijke straatprotesten. Naar verluidt had het Telegram op dat moment naar schatting ongeveer 40 miljoen gebruikers in het land, wat ongeveer de helft van de bevolking was.

Aangezien het officiële telegram in Iran verboden is, hebben lokale gebruikers zogenaamde „telegramvorken“, of onofficiële telegramtoepassingen, in het leven geroepen. Vaak kwetsbaar voor grote aanvallen, worden dergelijke „vorken“ niet aanbevolen voor gebruik door het officiële Telegramteam.